The Guardian a propus 50 de oameni care ar putea salva Planeta! E randul vostru, propuneti si voi

Ursi polari suferind de caldura, calota glaciara topita, uragane, seceta, canicula, fluvii care si-au iesit din matca. Acestea sunt imaginile anului 2007, imagini care reliefeaza fenomenul de incalzire globala

Ziarul The Guardian a realizat un top al personalitatilor care in 2008 si-ar putea pune amprenta in lupta impotriva schimbarilor climatice.

Anul 2007, unul dintre cei mai calzi din istorie, s-a incheiat cu o reuniune internationala gazduita de Indonezia, la care aproximativ 10.000 de politicieni, oameni de afaceri, activisti ecologisti si oameni de stiinta din 190 de tari au incercat sa gaseasca solutii pentru stoparea fenomenului de incalzire globala. Singurul rezultat la care au ajuns dupa doua saptamani de discutii incontinuu a fost acela ca nu trebuie intrerupte negocierile pentru un acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, dupa ce acesta va expira, in 2012. Noul acord, au convenit participantii, trebuie sa fie semnat inainte de 2010. Specialistii considera ca summit-ul a fost un succes diplomatic, dar sunt nemultumiti pentru ca nu exista nici un acord concret pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar SUA par mai inversunate ca niciodata, hotarand ca nu vor semna nici viitorul acord, dupa ce nu au ratificat nici Protocolul de la Kyoto. Vocile optimiste sustin ca s-au facut pasi seriosi, ca mecanismul este pus in miscare, lumea este constienta de pericolul incalzirii globale si va actiona in consecinta. Cei pesimisti afirma insa ca starea ecologica a Planetei este mult mai grava decat se credea. Imaginile socante ale anului 2007 – ursi polari topiti de caldura, ghetarii himalayeni topindu-se, paduri tropicale culcate la pamant pe toata suprafata continentului negru, inundatii devastatoare din Banglades pana in Ghana, seceta prelungita si canicula din Europa – ar putea insemna foarte putin fata de ceea ce s-ar putea intampla in viitor daca omenirea nu actioneaza hotarat.

CLASAMENT. In acest context, publicatia britanica The Guardian a alcatuit un top al personalitatilor care ar avea o contributie importanta in lupta impotriva incalzirii globale. Lista se afla pe site-ul ziarului si asteapta completari din partea publicului din toata lumea. Lista include oameni de stiinta (intre care fostul responsabil stiintific al Bancii Mondiale si actualul consilier pe probleme de incalzire globala al guvernului britanic, Bob Watson), fizicianul si ecologistul indian Vandana Shiva, biologul kenian laureat al Premiului Nobel Wangari Maathai, activisti ecologisti (intre care seful Greenpeace International, Gerd Leipold), politicieni (intre care unul dintre liderii „verzilor” britanici, Caroline Lucas, si primarul Londrei, Ken Livingstone) si scriitori (intre care Philip Pullman).

LISTA. Cei la care s-au oprit redactorii de la The Guardian sunt urmatorii: australianul Terry Tamminen (consilier pe politici climatice), canadianul Paul Watson (ofiter de marina si activist ecologist), Vicki Buck (antreprenor, Noua Zeelanda), Elon Musk (antreprenor, Africa de Sud), cancelarul german Angela Merkel, Caroline Lucas (unul dintre liderii din Parlamentul Britanic ai partidului Verzilor), americanul Bob Hertzberg (om de afaceri), italianul Carlo Petrini (activist ecologist pe piata alimentara), etiopianul Tewolde Egziabher (om de stiinta), Amory Lovins (fizician), Madhav Subrmanian (elev indian), politicianul brazilian Marina Silva, industriasul britanic Robin Murray, activista americana Laurie David, patriarhul Bartolomeu (Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe), actorul american Leonardo di Caprio, avocatul american Andrew Kimbrell, biologul congolez René Ngongo, omul de stiinta chinez Zhengrong Shi, activistul britanic Joss Garman, geneticianul american Craig Venter, liderul sindicatului fermierilor vietnamezi, Henry Saragih, omul de stiinta, statisticianul danez Bjørn Lomborg, climatologul britanic Gavin Schmidt, cercetatoarea indiana in domeniul apei Rajendra Singh, primarul Londrei, Ken Livingstone, arhitectul Ken Yeang, politicianul iranian Massoumeh Ebtekar, Rebecca Hosking (cameraman la BBC), biologul kenian Wangari Maathai, politicianul australian Peter Garrett, activistul Jockin Arputham, politicianul german Hermann Scheer, militantul pentru drepturile omului Mohammed Valli Moosa (Africa de Sud), muzicianul si activistul sud-african Aubrey Meyer, activista americana Monica Howe, politicianul Al Gore, omul de afaceri Chris Tuppen, primarul orasului german Freiburg, Dieter Salomon, fermierul indian Bija Devi, consilierul pe probleme de mediu chinez Pan Yue, scriitorul si activistul Ma Jun, ecologistul american Michael Fay, inventatorul britanic Guy Lamstaes, actorul si regizorul chinez Jia Zhangke, profesorul indian Bunker Roy, inginerul-chimist norvegian Olav Karstad, scriitorul american Cormac McCarthy si inginerul britanic Peter Head.Sursa: 9AM, 8 Ianuarie 2008

           O intiativa de laudat din partea publicatiei britanice           „The Guardian” , de altfel una din publicatiile respectabile ale        Marii Britanii. E bine ca se cauta si oameni care pot ajuta in aceasta mare problema a planetei . Totusi pentru a se putea impune o solutie pe plan global este nevoie de aportul si acordul  conducerii mai multor state de pe toate continentele.

      Un mare obstacol in calea procesului  de refacere a mediului inconjuartor la nivel global il reprezinta refuzul categoric al     SUA – cel mai mare poluator de pe planeta – de a ratifica atat Protocolul  de la Kyoto care expira in 2012 cat si a noului protocol  care urmeaza a intra in vigoare dupa 2012 dar care trebuie semnat inainte de 2010. Cu toate acestea SUA sunt tot mai inversunate in a refuza semnarea oricarui tratat sau protocol care vizeaza reducerea gazelor de sera desi sunt cel mai mare „producator” de gaze de sera la nivel global.

        Totusi apreciez initiativa ziaristilor de la               „The Guardian” si totodata ma raliez acestei initiative. Vreau sa propun si eu cateva nume:                                          – Bill Gates fondatorul Microsoft recent retras din functia de conducere a concernului dar si fondator sau contributor al mai multor asociatii nonprofit dintre care si multe pe profil ecologic;                                                 – Bill Clinton fost presedinte al SUA tot mai implicat in activitati din domeniul protectiei mediului si nu numai.                                 – artisti deja implicati in activitatea de protectie a mediului:Bono de la formatia U2, Ricky Martin.

Poate nu sunt cei mai potriviti sau cei mai buni dar pe acestia i-am propus eu deocamdata.                                                                                                               Daca insa aveti alte propuneri sau unele mai bune va rog imi dati o mana de ajutor.Haideti sa facem si noi ceva pentru a ajuta aceasta nobila initiativa.                        Va invit sa postati propriile propuneri printr-un comentariu la acest articol pe blogul meu dar si pe site-ul publicatiei britanice „The Guardian”. 

3 Responses to The Guardian a propus 50 de oameni care ar putea salva Planeta! E randul vostru, propuneti si voi

  1. Shiva spune:

    Catre autorul/autoarea articolului: Stop machismul! Stop machismul din presa! Cumva femeile nu pot fi oameni de stiinta, fiziciene, ecologiste, etc, etc? Repede gandit ca Vandana Shiva E CU SIGURANTA BARBAT. Pai nu, e femeie si la fel de recunsocuta pe plan international ca orice alt cercetator. Nici macar nu te-ai deranjat sa stii despre ce persoane scrii. Sau te-ai limitat pur si simplu in a traduce un articol din presa staina? Stop stereotipurile de gen! Rusine!!!!!!!

  2. Shiva spune:

    Catre autorul/autoarea articolului: Stop machismul! Stop machismul din presa! Cumva femeile nu pot fi oameni de stiinta, fiziciene, ecologiste, etc, etc? Repede te-ai gandit ca Vandana Shiva E CU SIGURANTA BARBAT. Pai nu, e femeie si la fel de recunsocuta pe plan international ca orice alt cercetator. Nici macar nu te-ai deranjat sa stii despre ce persoane scrii. Sau te-ai limitat pur si simplu in a traduce un articol din presa staina? Stop stereotipurile de gen! Rusine!!!!!!!

  3. Ludacryss spune:

    Ma critici pe mine dar si tu repezi si tragi concluzii pripite.Nu m-am referit la identitatea sexuala a persoanei ci am scris despre de ideile emise.
    Chiar nu stiu unde ai vazut tu ca am scris in articol ca respectiva persoana este barbat. Mai exista si formulare neutra. Daca zici fizician nu inseamna ca este neaparat barbat. Ca doar nu este corect sa spui „doctorita” ci „doamna doctor”. Intelegi?!?
    Dar ai pierdut total ideea articolului meu.
    Trebuia sa propui pe cineva. Ai ales insa cea mai facila situatie.Sa critici. Ce legatura are ce am scris eu cu machism-ul care apropo este specific Americii de Sud poate nu stiai asta.
    Poate te gandesti mai bine si revii cu un comentariu la obiect adica ceva propuneri asa cum ceream in articol.

Lasă un comentariu