Cronica unui dezastru previzibil

Presedintele se recunoaste invins la referendum: „Este un esec major“ 

Traian Basescu isi trece aceasta ratare in cont, dar nu uita sa certe PD pentru ca n-a mobilizat electoratul. 

Seful statului si-a asumat public ieri, intr-un interviu acordat BBC si http://www.hotnews.ro, esecul referendumului pe care l-a convocat duminica trecuta, in vederea introducerii sistemului de vot uninominal majoritar in doua tururi. „Este un esec major“, a recunoscut presedintele, care a insistat: „Din perspectiva propriilor mele asteptari, este un esec major“.

Unde s-a inselat? „Am mizat pe faptul ca va fi o prezenta asemanatoare cu cea de la referendum (cel din mai anul acesta – n.r.). Era instinctul meu ca la diferenta de citeva luni, de cinci luni, nu poate sa fie o prabusire a nivelului de participare. Iata ca nu a fost asa si acest lucru mi-l reprosez“, spune presedintele, care isi trece esecul in contul sau: „Chiar daca am acuzat televiziunea, radioul public de boicotare a informarii populatiei, trebuie sa recunosc ca apreciez participarea ca fiind un esec personal“.

Despre felul in care au iesit la vot bucurestenii a spus doar atit: „Nu sint multumit de prezenta, trebuie sa fiu foarte sincer“. A adaugat imediat ca „este o deceptie pentru mine prezenta si caut sa vad unde am gresit. Nu acuz pe cei care nu au venit. Este clar ca toate scuzele pe care le-am invoca, Elodia, evenimentele din Italia care au acoperit saptamini din campanie sau lipsa dezbaterii…“. Absenteismul de la Bucuresti nu l-a pus pe seama problemelor de la primarie ale lui Adriean Videanu: „Dovada ca nu este de vina Videanu e ca acest lucru s-a intimplat si in multe alte orase unde nu-i primar Videanu“.

Despre vizita-fulger pe care a facut-o la PD, in noaptea anuntarii rezultatelor de la recentul scrutin, a tinut sa faca unele rectificari: „Cred ca a fost un minut si jumatate, presa a exagerat ca am stat numai un minut“. Traian Basescu sustine ca nu le-ar fi adresat reprosuri, atunci, liderilor PD, si nici nu le-ar fi cerut sa cada capete, ci „am spus ca nu-i cum am vrut toti, dar nu-i rau“. Basescu le-a mai spus „salut, noroc, la revedere, va mai sun din Spania“.

Reprosuri a avut totusi pentru formatiunea politica pe care a condus-o: „Partidul Democrat n-a functionat cu o echipa de campanie in sustinerea obiectivelor sale in campanie. Deci, categoric, aici sint destule de reprosat, la fel cum si mie imi reprosez destule legat de referendum, si lor li se poate reprosa faptul ca nu au mobilizat electoratul lor traditional, cel din mediul urban. De aceea si diferenta intre sondaje si ce-au obtinut“.

El nu exclude insa posibilitatea de a declansa un nou referendum pe tema introducerii votului uninominal. Asta daca nu reuseste sa convinga partidele „ca cele aproape 4 milioane de voturi care au spus DA trebuie luate in considerare“. Cit despre posibilitatea introducerii sistemului de vot uninominal, de data aceasta printr-o lege adoptata de Parlament, seful statului s-a declarat convins ca „PD-ul poate sa treaca pe varianta propusa de PSD“.
Cioroianu are un „deficit de educatie“

Presedintele Traian Basescu il ataca dur, in interviul citat, pe ministrul Cioroianu. „Eu am avut cu acest om mai multe deplasari si va pot spune ca are un mare deficit de educatie.Un urias deficit de educatie“, a spus Basescu. El a explicat ca a avut citeva discutii cu Cioroianu care l-au convins asupra educatiei acestuia. „Imediat ce ii spune presedintele un lucru, incearca sa demonstreze cit de bine il stie el si vorbeste de zece ori mai mult decit presedintele“, a spus Basescu. Intrebat daca este bine ca Guvernul sa il mai tina pe Cioroianu in functia de ministru, presedintele a raspuns ca acesta „nu este un bun ministru de Externe, dar nu legat de gestul pe care l-a facut in relatia cu regele Juan Carlos“. „Va pot spune ca eu, ca sef al statului, nu as permite un astfel de gest de la un ministru, fie el roman, sau strain“, a mai spus seful statului, adaugind ca, „macar si ca virsta, gesturile puteau sa fie controlate in relatia cu Juan Carlos“. Potrivit lui Basescu, gestul facut de Cioroianu in fata suveranului spaniol „este intr-un sir de gafe ale ministrului de Externe“. „Le-as pune mai mult pe seama educatiei“, a completat Basescu.

Tardiv si fara nici un rezultat isi asuma presedintele esecul referendumului. Dar nu stiu de ce se ascunde in spatele sondajelor cand era cat se poate de clar cu mult timp inainte ca referendumul va suferi un esec rasunator. Populatia era deja dezamagita si in mai toate interviurile de pe strada se vedea ca multi cetateni nici macar nu isi dadeau intersul sa afle clar ce anume se va vota la alegerile de pe 25. De fapt Basescu a facut tot acest circ al referendumului pentru ca nu-i convenea varianta de uninominal propusa de Parlament.A vrut neaparat sa isi impuna propriai varianta numai ca de data asta nu i-a mers. Cu toate acestea se pare ca refuza sa admita realitatea si o tine una si buna cu cei 4 milioane care au votat. Uita insa ca acestia nu reprezinta decat 2o% si ceva in plus si ca prezenta la vot a fost extrem de redusa. Traienele trezeste-te  nu mai esti comandant pe vas unde matelotii iti urmau ordinele orbeste.

Lasă un comentariu